Poznaj Mój zawód - kucharz
W ramach koła video mieliśmy okazję oglądać pracę kucharza w tawernie Grekos. Uczniowie nagrali film z tego wyjścia.
Poznaj Mój zawód - zegarmistrz
W ramach koła video mieliśmy okazję oglądać pracę zegarmistrza Leszka Ogorzałka. Uczniowie nagrali film z tego wyjścia.
Poznaj Mój zawód - prokurator
W ramach cyklu spotkań "Poznaj Mój zawód" w naszej szkole na spotkaniu z uczniami był p. Prokurator p. Krzysztof Głuszak z panią Asystent. Na spotkaniu nasi Goście opowiadali o swoim zawodzie i odpowiadali na pytania uczniów.
Tydzień Zdrowia
Szkolny Klub Promujący Zdrowie klas I-III zorganizował w ostatnim tygodniu kwietnia w młodszych klasach "Tydzień Zdrowia”. Jego celem było promowanie zdrowego stylu życia poprzez zwrócenie uwagi, jak ważne jest właściwe odżywianie oraz codzienny ruch dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Międzynarodowy Dzień Strażaka
Ogień jest jednym z czterech podstawowych żywiołów, które pomogły człowiekowi w rozwoju cywilizacyjnym. Żywioł ten jednak przy braku ostrożności może stać się niebezpieczny, stanowiąc poważne zagrożenie dla człowieka oraz jego dorobku. Uczniowie klasy 4e i 5d udali się do Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej na Dni Otwartej Strażnicy.
Jak nawlekać igłę, przyszywać guziki?
Uczniowie z klas piątych w trakcie zajęć technicznych uczyli się jak nawlekać igłę, przyszywać guziki, co może pomóc w różnych, nieprzewidzianych sytuacjach życiowych. W czasie kolejnych lekcji powstawały również uszyte z kawałków materiału kurki piramidki, ptaszki, zajączki, futerały na telefon, czy kolorowe sznurówki. Wykorzystując niewielkie krosna dzieci tkały mini dywaniki. Materiały wykorzystane w czasie zajęć zostały pozyskane w ramach programu #Labolatoria Przyszłości.
Nauka obsługi sprzętu elektrycznego AGD
Program #Labolatoria Przyszłości umożliwił uczniom z klasy VI A naukę obsługi sprzętu elektrycznego AGD. Dla niektórych były to pierwsze kroki w kuchennej przestrzeni. Po zapoznaniu się z obsługą i różnymi zagrożeniami wynikającymi z użytkowania miksera i gofrownicy, młodzież eksperymentowała w kuchni przy produkcji gofrów. Lekcja zakończyła się degustacją własnych wypieków, co spotkało się z entuzjazmem wszystkich uczestników zajęć.